Bezoekje aan Kolding (9 febr. 06) - Reisverslag uit Kolding, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu Bezoekje aan Kolding (9 febr. 06) - Reisverslag uit Kolding, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu

Bezoekje aan Kolding (9 febr. 06)

Blijf op de hoogte en volg Erica

10 Februari 2006 | Denemarken, Kolding

Ja, mensen, vandaag heb ik eens buiten het kleine eilandje Als toeristje gespeeld. En wel in het mooie stadje Kolding. Dat ligt op Jylland. (of in het Nederlands: Jutland)
Ib moest op vergadering naar een plaatsje ergens bij Vejle in de buurt en dus wou hij Sonja en mij wel in Kolding dumpen. Dat vonden wij natuurlijk geen probleem en stonden voor ons plezier vanmorgen om half zeven op… Ja, half zeven. Niet gedacht zeker?

Om acht uur ging de veerboot vanaf de haven bij Mjels naar de haven bij Bovrup. En dat was een veertocht van welgeteld 8 minuten… ja–ja.. echt waar! Daarna gingen we via Åbenrå langs de kust – van waar we Als nog een stuk konden zien liggen – naar de snelweg toe. Na ongeveer een uurtje rijden waren we in Kolding aangekomen. Ib liet ons al even het kasteel zien en zette ons in de buurt van het centrum en treinstation af. Van daaruit liepen Sonja en ik naar het kasteel toe. Eerst liepen we er omheen, om er van afstand overzichtsfoto’s van te maken. Kolding is gelegen op vele heuveltjes, dus het was erg leuk om te zien dat de verschillende straten ook in hoogte verschilden. Er staan best wel veel mooie, oude huisjes in Kolding. Maar ook wel veel lelijke gebouwen :s dat is minder. Bij het kasteel, dat als sinds jaar en dag het Koldinghus wordt genoemd, hoort ook een, uh, stadsven. – tja, want een meer kun je het niet echt noemen – Daarin zagen we allemaal eenden en meerkoeten zwemmen. Ook waren er meeuwen, maar die zaten meer te jammeren en krijsen op het zachte ijs. Verder hoorden we een viertal zwanen overvliegen. Dat zag er echt prachtig uit en het geluid van hun vleugels klonk heel sterk en mooi. En natuurlijk waren er ook wat zwanen in het water. Twee witte en twee bruine. Die laatste twee zullen de jongen wel geweest zijn. Ik vind zwanen echt prachtbeesten. Zo gracieus en kwetsbaar… Ik snap echt dat de zwaan hét symbool van Denemarken is!

Na foto’s gemaakt te hebben van de zwanen, liepen we verder om te kijken waar de ingang van het kasteel was. Via de winkelstraat kwamen we uiteindelijk bij een trap omhoog. Waarlangs we dus, jawel, omhoog liepen. Het kasteel was tegenwoordig ook een museum, dus dat was erg interessant om eens in te gaan kijken. Ik kon op studentenkorting naar binnen; al moest ik eerst wel echt zweren dat het een vervolgschool was, omdat ze de term ROC daar natuurlijk niet kennen. Dus zei ik maar dat het een soort High School is. Helaas voor Sonja zij niet, omdat zij haar schoolpas niet bij zich had. Dat vond ik wel jammer voor haar.

Eerst gingen we naar het informatiecentrum, waar de geschiedenis en ondergang van het kasteel was beschreven. Het werd door de vele koningen van Denemarken opgebouwd, maar in 1808 werd het door een brand vernietigd. Toen is het een lange tijd een ruïne geweest, maar in 1890 begon men met het restaureren en deels opnieuw opbouwen van het kasteel.
Verder was er niet zo heel veel interessants te zien in het kasteel. De geschiedenis was wel leuk, maar ik hou persoonlijk niet zo erg van het kijken naar een zilvercollectie (overigens wel mooi hoor, maar niet mijn ding) of art nouveau dingen. Wat interessanter was, waren de verschillende stijlen zoals Rococo, Renaissance en Barok, maar vaak zag ik er het verschil niet echt tussen. Ik vond het veel leuker te kijken naar de oude zalen van het kasteel. Die spraken me veel meer aan eigenlijk… Vooral de Ruïne Zaal. Daar zag je de oude buitenmuren staan die overgebleven waren na de brand. De nieuwe muren waren er gedeeltelijk op en omheen gebouwd.
Wat ook heel leuk was, was het staan bovenop de grote toren. Vanaf het dak had je een mooi overzicht over het stadje en kon je de Koldingfjord goed zien liggen. Maar de wind was er vrij sterk, dus na het nodige gefotografeer gingen we ook weer naar binnen toe.

We hadden bijna drie uur doorgebracht om en in het kasteel. Ik was best wat hongerig, dus gingen we in het centrum een vaag zaakje binnen waar we wat te eten wilden kopen. Maar niet nadat we een heel grappig rood huisje hadden gefotografeerd!!! Die man achter de toonbank begreep geen fluit van ons Engels en wij niet van zijn Deens, dus wezen we maar aan wat we wilden eten. Ik begreep wel een klein beetje Deens, dus kon ik een paar vragen van hem beantwoorden. Nou ja, vragen van 1 woord dan…

Het is al met al een leuk uitstapje geweest!!! En nu nog zevenhonderdachtentachig kastelen te bezoeken ;) :p

• 10 Februari 2006 - 12:31

Jouke:

Hoi Erica,
    Het klinkt wel als je een mooie tijd daar hebt! Veel leuke dingen doen hoor in je vrije tijd! Ik ga dat straks in Berlijn ook doen. 's Ochtends vroeg opstaan hoort erbij als je wat wilt zien. Een andere keer ga ik je andere berichtjes even lezen, lijk me leuk. Ik ga zo weer aan het werk, maar wil je veel plezier wensen met je stage. Groetjes Jouke

• 10 Februari 2006 - 13:33

Hoi Jouke!

Veel plezier op je stage!! Lukt het wat met Duits spreken? Vast wel!
    Ik heb inderdaad een mooie tijd hier. Dinsdag ga ik een bezoekje brengen aan Kopenhagen. Dat lijkt me erg interessant!

Groetjes terug!:d Erica

• 10 Februari 2006 - 17:56

Hans:

N veerdienst van 8 min., goh, ... weer s wat anders dan n tochtje naar Terschelling ;).
    Super om ook wat van de omgeving te zien daarzo. Mooie foto van die zwaan trws.

• 10 Februari 2006 - 18:38

Haha, ja, zeker.
    Dinsdag nemen we een veerdienst van ongeveer 50 minuten, naar Fyn. (later meer daarover)
    Dankje, maar welke zwaan? Allebei?

• 13 Februari 2006 - 09:13

Rennie:

je hebt daar vast een supertijd erica, veel te zien en veel te leren , maar vooral veel heel veel GENIETEN. ik vindt de zwaan een supermooie foto. daar wil ik wel een mooie vergroting van haha. groetjes van je tante

• 15 Februari 2006 - 10:24

Hoi Rennie!

Ja, ik ben ook erg bezig met GENIETEN!! Lees het stuk over Kopenhagen maar. En je mag best een vergroting van een foto van mij hebben. Maar welke zwaan dan??