Dagje cultuur in Odense (28 maart '06) - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu Dagje cultuur in Odense (28 maart '06) - Reisverslag uit Odense, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu

Dagje cultuur in Odense (28 maart '06)

Blijf op de hoogte en volg Erica

30 Maart 2006 | Denemarken, Odense

Vandaag zijn Sonja en ik met onze gasten, Sonja's schoonzusjes, een dagje naar Odense geweest.

We namen de boot van 10 uur in Fynshav. Gezellig keuvelend waren we dan ook zomaar in Bøjden. Van daaruit namen we de toeristische route naar Odense toe. We hadden toch tijd zat... Langs kleine binnenweggetjes en plaatsjes met rare namen kwamen we om een uur of 12 aan in Odense. Daar zochten we een parkeerplaats. En wel in de buurt van het H.C. Andersenmuseum. Wel zo makkelijk, toch?

Na betaald te hebben, zochten we dat museum dan maar eens op. Het was makkelijk te vinden. Eerst een foto gemaakt van zijn geboortehuis - want als je Odense zegt, zeg je Hans Christian Andersen!!
De ingang van het museum was aan de andere kant van het huis. De kaartjes werden betaald en dus konden we naar binnen.

Het is een erg interessant museum. Het hele leven van H.C. Andersen wordt behandeld. Ze beginnen met een tijdlijn van 1805 - 1875. In die periode heeft hij geleegd en bij elk jaar kon je de belangrijkste gebeurtenissen wereldwijd zien. Erg leuk.
Verder wordt er over de man zelf verteld. Voor die tijd was hij met zijn 1.75 m erg lang, 25 cm boven het gemiddelde. Hij was erg slungelig en niet knap. Maar mensen die hem beter kenden vonden hem charmant.
Er wordt veel gesproken over wat hij in zijn leven allemaal gedaan heeft. Hij heeft vele novelles, gedichten en verhalen geschreven. Ook voor het theater heeft hij gewerkt: als schrijver en acteur. Zijn werk is over de hele wereld verspreid en in veel talen vertaald. Zo is het er bijvoorbeeld in het Zulu, Mandarijns en Fries (in het Friese taalgebied - het Fries uit Nederland maar ook uit Noord-Duitsland en richting Scandinavië) Erg grappig om dat gewaar te worden...

We zijn zo'n 2 1/2 uur in dit museum geweest. Hierna zijn we bij een soort Odense variatie van Bakker Bart een broodje gaan eten. Erg lekker en veel, dus het vulde het maagje goed :grin: Na deze vullende lunch liepen we wat door het centrum. Allemaal leuke winkeltjes en veel koopjes buiten. De eindbestemming was Brandt Klædefabrik: een oude kledingfabriek waarin nu een aantal musea en een bioscoop in is gevestigd. Verder is op het ex-fabrieksterrein een assortiment aan cafeetjes en winkeltjes te vinden. We waren opzoek naar het fotomuseum daar, maar nergens te vinden. Op gegeven moment stonden we voor de theaterschool... nee, niet echt de goede plek. Waar was het dan? Dus maar weer terug naar de plattegrond en kijken. Maar we werden daar niets wijs uit. Op de plek waar het museum zou zitten, zat niets :roll: Raar hoor...

Dan maar weer heen en weer lopen, en ja, ineens zagen we het. Aan de andere kant van het gebouwencomplex. We gingen naar binnen, kochten een kaartje en liepen naar de 1e verdieping waar het fotomuseum was. Daar zagen we een tijdelijke expositie van persfoto's. Er zaten hele mooie tussen, indrukkwekkend soms - bijvoorbeeld een foto van een huilend kind met de scherpte op haar traan - Maar anderen waren ook niet mooi... Maar dat heeft met smaak te maken, denk ik. Er was ook een filmpje te zien. Dat ging over een slagerij, maar dat leek me niet zo erg prettig om naar te kijken. Ik hoef niet zo al die dode varkens aan haken te zien die later in stukken gezaagd worden :shock:

Verder op deze verdieping was ook nog een zwartwit afdeling. Daar waren mooie landschapsfoto's en portretten te zien die in de jaren '60 en '70 gemaakt zijn. Heel interessant. Heel leuk:
Hier was een man (een conservator ofzo) druk bezig met foto's uit een doos te halen. Voor de nieuwe expositie. Het zijn foto's van Eduardo Masferré die hij in de jaren '40 gemaakt heeft van een stam op de Filipijnen. Helaas is een paar jaar nadat die foto's gemaakt zijn de stam verdwenen... Deze man begon een praatje met Sonja en mij. Hij hoorde aan ons dat we uit Nederland kwamen en begon toen over het Noorderlicht festival te praten (red: dat is een jaarlijks fotografie festijn in óf Groningen óf Leeuwarden. Erg mooi) Waarschijnlijk levert hij deze foto's van Masferré aan voor de aankomende Noorderlicht. Nou, het zijn prachtige foto's, dus ik begrijp dat best wel. Dit museum heeft een overeenkomst met Noorderlicht gesloten en daarvoor was hij vorig jaar in Groningen. Leuk toch, zo'n gesprek? Dus Sonja en ik gaan dit jaar eens kijken bij Noorderlicht om te zien of deze foto's daar dan te bewonderen zijn.

Hierna gingen Sonja en ik nog even naar de 2e verdieping. Daar was een tijdelijke foto-expositie te vinden over De Schaduw. Een eerbetoon aan H.C. Andersen's schaduw. Erg...verrassend en interessant soms.

Omdat het tegen half vijf liep - en over 20 minuten het parkeerkaartje afgelopen zou zijn - gingen we maar weer richting de auto. Daar kwamen we om 5 uur aan. Gelukkig waren de mensen van de parkeerwacht lief geweest :cool:

Over de terugweg naar huis hebben we bijna vier uur gedaan (terwijl het in 2 uurtjes kan) We namen allemaal binnenweggetjes langs dorpjes met de raarste namen - zal wel iets Deens zijn - en konden onderweg genieten van het mooie glooiende landschap.
We hadden allemaal erge trek gekregen, maar nergens een fatsoenlijk eettentje te vinden als je die nodig hebt... Dus hebben we (sorry mensen) maar bij de Mac in Åbenrå gegeten. Zo rond negen uur/half tien waren we eindelijk thuis.

Het was een erg leuke dag en ik heb er veel geleerd over de man achter de sprookjes...

• 31 Maart 2006 - 10:26

Jouke:

jullie gaan ook altijd naar de Mac! ongelovelijk. ik ga altijd naar de burgerking! 0f naar de chinees, maar berlijn staat bekend om de DÖNER!! heel erg lekker al zeg ik hetzelf.

• 31 Maart 2006 - 10:29

Jouke:

je schrijft steeds over rare namen? ik ben nu heel nieuwschierig, kun je misschien eens een paar voorbeelden geven?

• 31 Maart 2006 - 13:45

Erica:

Zegt een "Mac-finder" in Ib's auto genoeg?? :lol:
    En in dit geval was het uit nood, geen fatsoenlijk ander tentje in de buurt. Ben er voorlopig ook wel zat van... En ja, Döner is zeker lekker!

• 31 Maart 2006 - 13:52

Erica:

En die namen, hier zijn een paar:
    Jordløse, Brobyvæk, Nørre Broby, Blommenslyst, Stillebæk, Skovby, Bro, Middelfart en Bramdrupdam.
    Die laatste slaat toch alles? Wel leuk: Assens en Bramming :D