Langdysser - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu Langdysser - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van Erica Donker - WaarBenJij.nu

Langdysser

Blijf op de hoogte en volg Erica

27 Februari 2006 | Denemarken, Kopenhagen

Vandaag - 24 februari - zijn Sonja en ik erop uit gegaan met Ib. Het was zulk mooi weer en binnen zitten was eigenlijk zonde. Omdat ik wel graag met mijn album over Als bezig wou gaan, besloten we erop uit te gaan.
De tas werd gepakt, de jas aangedaan en de schoenen aangetrokken *mijn wandelschoenen zijn zo blij dat ze eens wat anders te zien krijgen dan steeds maar dat Spelweekbos in Appelscha* en: Gaan met die Banaan!!
Eerst gingen we naar het bos bij Brandsbøl. Een dorp in de buurt van Nordborg. Daar waren erg mooie graftomben te vinden van 3500 voor Christus. Daarover nadenken, zij die dingen gewoon zowat net zo oud als de piramiden in Egypte!!! Haast niet te geloven, maar toch leefden er rond die tijd al wel mensen in Denemarken natuurlijk. De plaatselijke bevolking vindt die tomben niet zo heel bijzonder, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Ze zijn er altijd al geweest, maar toch wel een hele prestatie voor mensen uit die tijd om dat allemaal te kunnen bouwen.

Ik heb er een heleboel foto’s gemaakt, want het zag er zo mooi uit. De lichtval door de bomen was erg mooi en het was wel een beetje mystiek… Om een beeld te geven: het lijkt wel wat op de Hunebedden in Drenthe. Maar hier zijn de tombes verborgen onder het zand en mos. En er zijn door de eeuwen heen bomen op gaan groeien. Er is gelukkig wel een instantie die voor het onderhoud en behoud van deze tomben zorgt. En in het Deens heten ze “Langdysser” (lange hunebedden) Ik heb een informatiebordje gefotografeerd, omdat me de tekst wel belangrijk leek. Ik heb t nog niet vertaald, want dat is zonder woordenboek best wel een hele klus…

Maar goed, dit is wat ik tot nu toe weet over deze hunebedden, voor de nodige culturele zaken hier op de site:

De Langdysser zijn gebouwd door de eerste Deense landbouwers, zo tussen 3600 en 3200 v. Chr. In de graven zijn volwassenen, kinderen en kleine baby’s begraven. Ze waren voornamelijk bestemd voor de belangrijkste personen, vooral mannen, uit het dorp. Toentertijd was het land bedekt met een prehistorisch bos. De landbouwers moesten ruimte maken voor hun landbouwgrond. Voor de graven werd apart ruimte gemaakt in het bos. Het is een rij stenen met daarop wat dekstenen en dat is weer afgedekt met grond. Door de eeuwen heen zijn de Langdysser onderdeel geworden van het bos. Dat brengt het in mijn ogen weer echt terug met de natuur, net zoals de mensen in die tijd leefden.

Het is niet veel wat ik er tot nu toe over weet. Misschien komt er meer bij als ik het bordje vertaald heb, maar misschien ook niet :wink:

Als illustratie zijn wat foto’s toegevoegd.

Erica

Ik ben 23 jaar en zit nu op stage bij een sport- een bruiloftsfotograaf in Denemarken. Het bevalt me erg goed. Wanneer ik in juli mijn diploma heb behaald wil ik proberen als fotograaf werk te zoeken. Tevens ga ik nadenken over een HBO studie. Ik wil verder leren, maar weet nog niet wat. Verder: lees mijn verhaaltjes!