Weekendje Cultuursnuiven
Blijf op de hoogte en volg Erica
27 Februari 2006 | Denemarken, Kopenhagen
Oh ja, vrijdag kregen Sonja en ik ook nog door Ib een tour door het Nørreskov. Met als begin het Østerholm slotsruin, een ruine van een oud kasteel. Zover voor vrijdag.
Festelavn & Cultureel etentje
Zaterdagochtend werd het Festelavn-gebeuren gehouden in Nordborg. Om 11 uur zou het beginnen, dus gingen Sonja en ik met Ib er om half 11 naar toe. Er waren al een paar verklede kinderen, deze zagen er best wel schattig uit. Het stroomde langzaam vol met kinderen en om 11 uur werd het startsein gegeven. Er waren drie groepen: kinderen in de leeftijd van 0 – 6 jaar, 7 – 10 jaar en 11 – 14 jaar. De jongste kinderen zullen wel door de ouders aangekleed zijn, de middelste groep wil graag verkleed en de oudste groep vind dat maar onzin. Zo leek t tenminste. Ik heb vele leuke creaties gezien en leuke foto’s gemaakt. Het ging erom dat in elke groep het vat kapot ging. Om de beurt mogen de kinderen 1x tegen het vat aan slaan. Diegene die ervoor zorgt dat de bodem uit het vat valt, is de winnaar en mag de snoepjes hebben en zich koning/koningin van Festelavn noemen. Van vroeger uit gingen de kinderen ook nog op een avond bij de deuren langs, verkleed en wel, maar dat is afgeschaft (het zou te veel bedelen zijn) Het is dus een soort combinatie van Halloween en St. Maarten……
Zaterdagavond was er een etentje bij Ib en Kirsten thuis, ter gelegenheid van Ib’s 60e verjaardag dinsdag a.s. Christian en Louise (zoon van Ib + vriendin) en Pernille met familie (huisvriendin) waren ook van de partij. Sonja en ik waren ook uitgenodigd en we hadden er wel zin in! Toen we daar aankwamen zaten de heren en dames al lekker aan t bier. Ik kreeg een bierglas onder mijn neus gedrukt en ik moest vrolijk meedoen. Geen probleem voor mij natuurlijk :wink:
Ib ging met Christian het eten ophalen en om 19 uur waren ze weer terug. Jummie! Het kwam van het plaatselijk Asian Wok House, dus een avondje ‘Deens’ Chinees eten. Heel erg cultureel verantwoord natuurlijk! Alles werd in schalen geschept en toen alles stond mochten we opscheppen. Er zat van alles tussen. Allemaal spul wat mij niets zei, maar dat was niet erg. Dat maakte het wel spannend! Ik heb van alles wat geschept en maar zien of ik t lust.
Onder het genot van een nieuw biertje, Porteris – een 6,8% vol. alcohol biertje uit Litouwen –, at ik datgene op wat op dat moment op mijn bord lag. En ik moet zeggen: het sma(a)kte heerlijk! Echt ontzettend lekker. En tot mijn eigen verbazing zat ik op gegeven moment een Gamba te eten en vond dat ook nog lekker. Dus nu kan ik niet meer zeggen dat ik garnalen niet lust – want ook deze gingen er van harte in! Waar dat ‘Deens’ Chinees eten wel niet goed voor is :grin:
Als dessert hadden we ijs. Dat ging natuurlijk smakelijk naar binnen! Het was een gezellig avondje, en ondanks dat er om me heen Deens gesproken werd, was het niet saai en vervelend. Het leuke was ook wel, dat er soms vertaald werd, zodat Sonja en ik een idee hadden van waar het over ging. En sommige woorden zijn ook wel te herkennen, dan kan je er zelf al een beeld van maken!
Nørreskov
Zondag was het weer een dag mooi weer. Eigenlijk zonde om dan binnen te zitten natuurlijk! Ik was al vroeg het bed uit en wou er wel weer op uit. Dat heb ik aangegeven bij Sonja en zij was het met me eens. Zo rond 12 uur zijn we er met de Cinquecento op uitgegaan, dus de Rally Katten back in action! :cool:
We reden richting Fynshav, om in het Nørreskov foto’s te gaan maken. De weg was rustig, het weer mooi, de auto wou wel, dus wat wil je nog meer? (Nou, een paar lekkere kerels met verstand van masseren zou niet verkeerd zijn :p)
Het bos zag er echt prachtig uit. Gelukkig hebben Sonja en ik ongeveer onthouden hoe er gereden moest worden. Via Østerholm reden we het bos in en al vrij snel waren we bij de eerste stopplaats: de Langdysser. Het licht was goed, dus konden daar een paar leuke platen geschoten worden. Na hier een halfuurtje doorgebracht te hebben, gingen we verder. Op zoek naar de vuurtoren. Dat was iets lastiger, maar na een paar keer verkeerd gereden te hebben, werd hij dan eindelijk toch bereikt. Maar het licht viel er net vanaf de verkeerde kant op, dus deze moet maar eens een keertje´s ochtends vroeg gefotografeerd worden. Met zonsopkomst of zo. Dan kan ook gelijk de veerboot naar Fyn meegepakt worden. Even genieten van de stilte en het geruis van de zee en dan de auto maar weer in. Nu reden we over de verharde weg richting het noorden. Ib had ons daar verteld – en het laten zien – van een eeuwenoude stenen brug, Den Grønne Bro. Deze was makkelijk gevonden en hier weer een stop om foto´s te maken. Ik adviseerde Sonja andere schoenen aan te doen, want zo vlakbij het stroompje was het blubberen. Hier zijn we allebeide druk bezig geweest platen te schieten. En ook hier heb ik een paar mooie gemaakt, vind ik zelf.
Op de terugweg stuitten we ineens op nog een Langdysser, midden in het bos. Dus ook die gefotografeerd, nog even naar de zee gelopen en daarna weer terug naar de auto en de bewoonde wereld maar weer opgezocht. In eerste instantie was het plan om ook even bij het strand bij Brandsb¬øl langs te gaan, maar onderweg daar naartoe zagen we dat de lucht dicht was gelopen. Dat zag er voor een foto niet echt mooi uit, dus zijn we maar weer naar huis gegaan.
Dus het was me het weekendje wel! Lekker cultuursnuiven! Op naar de volgende Culturele weekenden :grin:
Als illustratie weer wat foto´s toegevoegd.
01 Maart 2006 - 20:16
Michiel:
he lief, leuk je weer even te zien op een foto. ik mis je. -
03 Maart 2006 - 09:21
Erica: